OFF-ROAD GİYSİLERİ
Kış gelmeden ekipmanını hazırlayacak arkadaşlar için genel olarak giysi işindeki tecrübemizi aktarmak istiyorum. Burada bahsettiklerim yalnızca kış koşulları için doğrudur. Kışın soğukta yaptığımız gezilere katılanlar giysinin önemini çok iyi bilirler. Giysiniz ne kadar hafif, terletmeyen, su geçirmeyen ve iklim kontrollü ise o kadar eğlenceli olur geziniz.
Kaliteli giysiler iyi bakıldığında yıllarca hizmet eder. Giysi alırken outdoor malzemeleri satan uzmanlaşmış dükkanları tercih ediniz. Piyasada büyük marketlerde veya amatörlerin alışveriş ettiği dükkanlarda satılan giysiler genellikle şehirde kullanım amaçlıdır, paranız boşa gider.
Ayakkabı :
Ayağınıza kesinlikle su geçirmeyen ve terletmeyen bir bot giyiniz. Goreteks veya Sympatex astarlı trekking botları genellikle işimizi görüyor. Bu botlar ayağı burkulmalardan da koruyor. Derin su ve çamura karşı boğaz kısmı yüksek olanları tercih ediniz. Kalın çorap giyeceğinizi düşünerek ayağınızı sıkmayacak numarayı seçiniz. Lastik çizmeler terlettiği ve terleme de ayağı üşüteceği için soğukta giyilmesi yanlıştır. Üşüyen ayaklar geziyi cehenneme çevirebilir.
Son dönemlerde tercih ettiğimiz bir yol da su geçirmez çoraplar. Bu çoraplar sudan korumakla beraber ayakkabının önemini azaltmıyor çünkü doğada hareket ederken burkulma gibi sakatlanmalardan korumuyor.
Ayakkabı alırken Vibram tabanı tercih ediniz. Dayanıklı ve ergonomiktir. Dağcılıkta kullanılan pahalı seçeneklere gerek yoktur.
Çorap :
Tercihimiz polar çoraptır. 2 çift taşımakta yarar var. Islanınca değiştirebileceğiniz gibi 2 kat da giyilebilir. Polar ıslandığında da sıcak tutar.
Polar dışında kolay kuruyan trekking çorapları veya yün çorap uygundur. PAMUKLU ÇORAP KESİNLİKLE YANLIŞTIR. Pamuk nemi içerde tutar ve zor kurur.
Tozluk :
Ayakkabı ile pantalonun birleştiği yeri kapatan tozluklar çok kullanışlı bir aksesuardır. Karda ve çamurda sizi korurlar. Kolay giyilebilen ve sert olmayan sağlam malzemeleri seçin. Tercihimiz Cordura kumaştan yapılmış ve goreteks astarlılarıdır.
Pantalon :
Yine tercih goreteks olmalı. Su geçirmeyen, terletmeyen bu kumaş konforunuzu artırır. Pantalonun içine soğuğa karşı polar iç donu giyilebilir. Bu yoksa yine yün çamaşırlar (uzun bacaklı) iyi bir alternatiftir. Pamuk çamaşırlar yine kullanışsızdır.
Kazak (üst iç ve ara giysi)
İç çamaşırı olarak ter tutmayan, çabuk kuruyan malzemeden yapılmış bir kat ve üzerine giyilecek polar kazak çok rahat ve konforlu bir giysidir. Prensip olarak birden çok ince katman giymek doğrudur çünkü hava şartlarına göre giyinmeyi mümkün kılar. Benim tercihim Polar 200 ve polar 300 olarak 2 kat taşımaktır. Gezilerde -20 dereceye kadar rahat ettim. Polar giysiye alternatif yün kazaktır. %100 yün giysiler bayağı bir verimlidir ancak ağırdır. Yine pamuklu giysilerden kaçınmak gerekir.
Üst giysi alırken dikkat edilmesi gereken hususlar şunlardır:
Polar giysiler tercihen Polartec marka kumaştan yapılmış olmalıdır. Piyasada polar diye satılan sahte malzeme çoktur.
Giysinin eteği ve kolları büzülebilir olmalıdır.
Boynunuzu koruyacak şekilde yakası olmalıdır.
Fermuar kısmının üzerini kapatacak bir binisi olmalıdır.
Mont
Sizi ıslanmaktan koruyacak katman için tercihiniz yine goretex veya sympatex astarlı malzemeler olmalıdır. Rahat hareket edebileceğiniz şekilde dikilmiş, kapşonlu montları tercih ediniz. Profesyonel trekking montları çok iyi bir tercihtir.
Panço türü yağmurluklar kısa süreli kullanımda iş görmekle beraber sağa sola takılmaları ve terletmeleri nedeniyle tavsiye etmediğimiz bir giysidir.
Dikkat edilecek husular:
Mont alırken özellikle fermuar ve dikiş yerlerinin yalıtımına dikkat ediniz.
Montu denerken kapşonunu giyip kafanızı sağa sola çeviriniz. Genellikle kapşon kafanızla beraber dönmez ve kafanızı çevirdiğinizde kapşonun içine bakarsınız.
Montların eteklerinin, kol uçlarının ve kapşonunun büzülebilir olmasına dikkat ediniz.
Şapka-Boyunluk
Polar bir bereniz, yoksa yün bir bereniz olsun mutlaka. Isı kaybı kafada çoktur. "Ayağını sıcak tut başını serin" sözü tamamen yanlıştır.
Boynunuzu soğuktan korumak için de yine polar bir boyunluk yararlıdır.
Çanta
Yukarıda sayılan giysileri taşımak için en büyük yardımcınız da Rafting yapanların kullandığı su geçirmez bir çantadır. Büyük bir çantada eşyasını kaybedenler daha küçük hacimli birkaç çanta edinebilir ama mutlaka edinilmesi gereken bir techizattır. Hem kolayca yıkanıp çamurdan arıtılabilir hem de kupkuru giysileriniz olur.
Bu çantayı alırken Cordura kumaştan yapılanlarını tercih ederseniz daha uzun süre sorunsuz kullanırsınız.
Ankara Doğa Sporları Ve Offroad Spor Kulübü
Aşağı Yahyalar Mah, Vatan Caddesi No:18/1, Yenimahalle/Ankara, Türkiye
Telif Hakkı © 2001 Ankara Doğa Sporları Ve Offroad Spor Kulübü - Tüm Hakları Saklıdır.
Design: NBS Advertising
Web sitesi trafiğini analiz etmek ve web sitesi deneyiminizi optimize etmek amacıyla çerezler kullanıyoruz. Çerez kullanımımızı kabul ettiğinizde, verileriniz tüm diğer kullanıcı verileriyle birlikte derlenir.